Braketler, dişlerin ön veya lingual yüzeyine yapıştırılan ve doğru bir yerleşim ve ısırık elde etmek için ortodontist tarafından istenen pozisyona yönlendirmeye yardımcı olan küçük parçalardır.
Braketler takıldıktan sonra, tedavinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini ve mümkün olan en iyi sonuçların alınmasını garanti etmek için onlara bakmak için mümkün olan her şeyi yapmak önemlidir.
Braketler ve onları birbirleri arasında tutan arklar aşırı sert veya yapışkan yiyeceklerle zarar görebilir veya gevşeyebilir; buna göre et, ekmek veya çiğ sebze gibi sert yiyecekleri çiğnemekten kaçınmak önemlidir. Bu, onların çıkmasını önlemek anlamına gelir, çünkü bu gerçekleşirse tedavi kaçınılmaz olarak daha uzun sürecektir.
Ayrıca tatlılar ve sakız gibi yapışkan yiyeceklerden ve elma ve sandviç gibi dişlerinizle ısırmanız gereken yiyeceklerdende kaçınmanız gerekir. Yiyecekleri küçük parçalara ayırmanız ve çiğnemek için azı dişlerinizi kullanmanız tavsiye edilir.
Şekerli yiyecek ve içeceklerle,yiyecek artıklarının sıkışması ve diş çürümesine neden olabilecek plak birikmesi riski de daha yüksektir.
Braketlerin kemere bağlanması için yerleştirilen bantları genellikle şeffaftır ve kahve veya kırmızı şarap gibi koyu renkli yiyecek ve içeceklerintüketilmesinin ardından da lekelenebilir.

Kaçınılması gereken başlıca yiyecekler şunlardır:

    • Sakız: çok yapışkandır ve braketlerin arasına sıkışabilir. Diş teli takarken çok tavsiye edilen bir yiyecek değildir, çünkü sakızlar braketlerimize yapışırsa onları temizlemek bir kabus olabilir.
    • Yapışkan tatlı ürünler: toffees ve tatlılar gibi braketleri çekebilir, gevşetebilir veya kırabilir. Buna karşılık, bu tür yiyecekler genellikle yüksek miktarda şeker içerir, bu nedenle diş çürümesine neden olabileceğinden tüketimi de önerilmez.
    • Bütün meyve ve sebzeler: elma veya mısır koçanı gibi. Bu tür yiyecekleri parantezlerinize zarar vermeden rahatça yiyebilmek için bölmek, kesmek veya parçalamak daha iyidir.
    • Yeşil sebzeler ve sert sebzeler: havuç, patates veya brokoli gibi. Bunları yemek için pişirmek, buharda haşlamak veya iyi ezilmiş bir püre halinde yemek tavsiye edilir.
    • Salatalar: marul veya mısır salatasını braketlerden çıkarmak zor olabilir. Bu listede en çok yasaklanan yiyeceklerden biri olmamasına rağmen, hijyen nedeniyle, tüketimlerinden sonra dişlerinizi doğru şekilde fırçalamanız tavsiye edilir.
    • Çıtır ekmek: kabuklu veya sert ekmek. Ekmek, braketlerimizin zarar görmesine veya çıkmasına neden olabilir. Bunları daha yumuşak ekmekle değiştirmek veya kırıntılarını yemek daha iyidir.
    • Sert yiyecekler: fındık, sert bisküviler ve buz küpleri gibi. Bir önceki maddede bahsedilen kuru meyve, her türlü atıştırmalık veya ekmek gibi sert yiyecekler braketlere ve/veya diş kemerine zarar verebilir. Dondurma veya buzlu şekerlere gelince, bunları sadece emmeniz ve ısırmamanız koşuluyla yiyebilirsiniz.
    • Gazlı ve asitli içecekler: doğal meyve suları dahil. Bu içecekler diş çürümesine neden olmanın yanı sıra diş tellerini de lekeleyebilir.
    • Kemikli et: tavuk kanadı ve pirzola gibi. Eti kemiğinden yemek yerine ayırmak ve küçük parçalar halinde kesmek tavsiye edilir. Ayrıca, et yerken parçalar genellikle dişler ve/veya braketler arasına sıkışır; bu nedenle, bunları ortadan kaldırmak için rutin günlük fırçalamanın yanı sıra diş ipi veya özel ortodontik fırçalar kullanılması tavsiye edilir.
    • Dişleri lekeleyen yiyecekler: özellikle şeffaf bantlı porselen braketler renklenebilir ve estetik avantajlarını kaybedebilir. Dişleri lekeleyen yiyecekler arasında pancar, kızılcık veya kiraz gibi yoğun renklere sahip farklı meyve ve sebzeler, şarap, kahve, çay veya bazı gazlı içecekler gibi içecekler ve soya, köri veya Modena sirkesi gibi soslar yer alır. Buna karşılık, diş teli taktığınızda, nikotin diş tellerini lekeleyip karartacağından ve ağız sağlığınız ve hijyeniniz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacağından sigara içmekten kaçınmalısınız.
    • Yenmeyen malzemeler: kalem veya kurşun kalem gibi nesneleri ağzımıza koymaktan kaçınmalıyız, çünkü bilinçsizce onları ısırma eğilimindeyiz. Ayrıca, ortodontik dönem boyunca tırnaklarınızı yemekten kaçınmalısınız.

Son olarak, ortodontik dönemde, özellikle ilk birkaç gün ve hafta boyunca önerilen yiyecekler arasında püreler veya soğuk veya ılık çorba, pişmiş yiyecekler, olgun meyveler, küçük parçalar halinde kesilmiş tavuk gibi etler veya kılçıksız balık filetoları veya kılçıklı balık seçerseniz önceden kılçıklarını çıkarın.
Bu nedenle, dişleri düzeltme tedavisi sırasında, diş tellerine iyi bakmayı ve işlevlerinden ödün vermemeyi amaçlayan diyet
te bazı küçük ayarlamalar yapılması gerekebilir.